donderdag 4 februari 2016

Belgen moeten afkicken van smartphone


Tegenwoordig zien we ze overal, op straat, op de trein en onder vrienden. De meeste mensen in België hebben dan ook een smartphone. Uit cijfers blijkt dat  maar liefst 75 procent van de Belgische bevolking een smartphone bezit. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren hun eerste smartphone krijgen is de laatste jaren ook wat gedaald naar 13 jaar. Het gebruik van de smartphone is ook enorm veranderd, zo zien we dat jongeren hun smartphone vooral gebruiken om op het sociaal netwerk te zitten, muziek te luisteren,video's of foto's te bekijken en spelletjes te spelen. Sms'en en bellen zijn dus niet meer de hoofdzaak. Ook de tijd die we op onze smartphone besteden is drastisch gestegen, velen van ons zijn eigenlijk verslaafd zonder het te weten. We moeten het gebruik ervan dus verminderen, want het overmatig gebruik van een smartphone verloopt natuurlijk niet zonder gevolgen. 

Ten eerste zijn er heel wat sociale gevolgen, doordat het gebruik van smartphones relatief goedkoop en gemakkelijk is, besteden gebruikers redelijk veel tijd op apps en multimedia. De vernieuwende elementen en moeilijkheidsgraden in de apps hebben hetzelfde effect als met gokken, met als gevolg dat er afhankelijkheid of problematisch gebruik kan ontstaan. We zien dat jongeren, maar ook veel ouderen, niet meer zonder smartphone kunnen leven (nomobofie) en vaak asociaal gedrag vertonen. Mensen zijn in sommige gevallen  zelfs meer bezig met hun smartphone in plaats van hun onmiddellijke omgeving. Een term hiervoor is 'phubben'. We scheiden ons dus steeds meer af van alles om ons heen en zijn voortdurend afgeleid en weg van de 'echte' wereld, maar je wilt toch niet de helft van je leven missen door op een klein schermpje te kijken.

campagne 'Phone Wall'

 

Ten tweede zijn er ook heel wat lichamelijke gevolgen verbonden aan het gebruik van smartphones. Er worden namelijk jaarlijks vele ongevallen veroorzaakt in het verkeer door het gebruik van een gsm achter het stuur. Ook staat er  bijvoorbeeld in de  documenten van de meeste fabrikanten  een waarschuwing  om het apparaat niet naast een volwassen menselijk lichaam te houden. Omdat ze weten dat de straling van de mobiele apparaten namelijk verschillende gevolgen heeft:
- verzwakt beschermende laag van de hersenen
- risico op een tumor in de hersenen wordt verhoogt
- vorming van kanker
- kan zorgen voor ADHD op latere leeftijd
- kan diepte van je slaap ernstig verstoren
- gsm in broekzak kan zaadkwaliteit mannen en dus vruchtbaarheid ernstig verminderen 
- ...

Als laatste kunnen er ook psychologische gevolgen optreden zoals depressies. De voorbije jaren is het aantal mensen met depressieve klachten enorm toegenomen en  één van de factoren hiervan is het voortdurend gebruik van de smartphone. De verklaring hiervoor is de houding waarin we zitten wanneer we bezig zijn op onze smartphone. Meestal zijn de schouders helemaal naar beneden, het hoofd is ook wat schuin naar beneden gericht, de ogen hebben een sombere blik en de mondhoeken zijn lichtjes naar beneden. Ook is de ademhaling veel oppervlakkiger en lichter.  Deze soort houding is ook kenmerkend voor iemand met een depressie. Deze lichaamshouding is dus verantwoordelijk voor de stijging van depressies. Het gebruik van smartphones zorgt daarbij trouwens ook voor veel meer stress en het houdt je brein eigenlijk bezig zonder te stimuleren.

Nu weten jullie zowat de meeste gevolgen van het gebruik van een smartphone. Ik denk dus dat het tijd wordt dat we ons er veel minder mee bezig gaan houden, we zouden namelijk meer genieten van de andere dingen in het leven en vele onnodige problemen en ongemakken zouden opgelost zijn. De relatie die we hebben met andere mensen zal er ook helemaal anders uit gaan zien en we zouden weer wat socialer worden. Er zijn verschillende manieren om dit toe te passen en als we het vroeger zonder smartphone konden, kunnen we het nu zeker terug wat minder. 
Hier een video die zeker de moeite waard is om te bekijken en die je vast en zeker zal doen veranderen:https://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY

Geen opmerkingen:

Een reactie posten